måndag 15 augusti 2011
Morötter
Åh, vad det är gott med morötter. En favorit som jag har börjat ha, perfekt att ta med sig som ett litet tilltugg i handväskan om man blir hungrig.
Fakta om morötter:
Morötter är mycket rika på karotin (även kallat karoten, ordet kommer från det latinska ordet för morot: carota), vilket omvandlas till A-vitamin i levern. Morötter sägs därför vara bra för synen genom att förebygga grå starr samt verka gynnsamt för mörkerseendet. Karotinet sägs även förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Det är karotinet som ger moroten sin gulröda färg. Karotin är ljus- och luftkänsligt, varför morötterna ska lagras mörkt och svalt och skäras upp eller rivas strax innan servering för att behålla så mycket nyttigt karotin som möjligt. En morot ger i princip dagsbehovet av A-vitamin. Det sägs att karotinet tas upp lättare av kroppen när morötterna kokats. Morot innehåller även kalium och fibrer.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar